Budapest

budapest-342499_640

Itäisessä Euroopassa sijaitseva Unkari on monipuolinen ja kaunis maa. Maan kiistaton helmi on Budapest.

Budapest – tarina kolmesta kaupungista

Yli 2000 vuotta vanha Budapest on iso kaupunki jossa on vaikutteita useista ajan saatossa valtaa pitäneistä. Roomalaiset, turkkilaiset, gootit ja monet muut ovat vallanneet kaupungin. Jostain syystä nämä useat vaikutteet saavat kaupungin säihkymään.

Budapest oli aikanaan kolme eri kaupunkia: Pest, Obuda ja Buda. Vaikkakin kaupungit olivat ryhmittyneet yhteen, Tonava jakoi kaupungit luonnollisesti sillä se haarautuu keskellä kaupunkia. Vuonna 1873 kaikki kolme kaupunkia yhdistettiin ja uudelle kaupungille annettiin nimi Budapest.

Vaikka Budapestissa on enemmän nähtävyyksiä kuin yhdessä artikkelissa voi millään käydä läpi, tässä on muutamia mitkä on pakko nähdä.

Budan linna

Tonavan rannalla sijaitsevan kukkulan laella oleva Budan linna on häikäisevä. Linnan rakennus alkoi kuningas Bela neljännen johdolla 1300-luvulla ja sitä laajennettiin myöhempien hallitsijoiden toimesta. Keskiajalla linna poltettiin, ryöstettiin, tuhottiin ja sitä pommitettiin kanuunan kuulilla. Joka kerta uudet hallitsijat rakensivat sen uudelleen.

Vierailu Budan linnassa on kuin astuisi takaisin renessanssin aikaan. Linnaa koristavat punaiset marmoriportaikot, goottiset julkisivut, tornit sekä mahtavat patsaat jotka valvovat Tonavaa. Ympäri linnaa sijaitsevia suihkulähteitä ei voi edes sanoin kuvata.

Kylpylät

Budapest sijaitsee mannerlaatan sauman päällä, mikä yleensä on huono asia. Tässä tapauksessa kuitenkin kaupungin sijainti osuu yhteen useiden kuumien mineraalilähteiden kanssa. Yritteliäät unkarilaiset ovat rakentaneet kylpylöitä näille lähteille. Kylpylät ovat liioitellusti oopperatalojen tyyliin ja tunnelmaan rakennettuja. Kylpylässä rauhallisesti kelluessa olo on kuin Euroopan kuninkaallisilla.

Jos matkustat Eurooppaan, omista viikko Budapestille. Heille jotka rakastavat Prahaa, yksi vierailu Budapestiin saattaa muuttaa heidän mielensä.